Dostupni linkovi

Francuska: odlučivanje o zabrani vela



Francuska parlamentarna komisija predstavit će danas izvještaj o zabrani prekrivanja ženskog lica u javnosti, prenose agencije. Izvještaj je rezultat šestomjesečne istrage o nošenju odjeće koja potpuno pokriva tijelo i lice žene, a za koju je predsjednik Nicolas Sarkozy u junu kazao da nije "dobrodošla na francuskom tlu".

Poslanik Andre Gerin, predsjednik višestranačkog tijela zaduženog za to pitanje, rekao je da izvještaj sadrži "mnoštvo prijedloga" o zabrani takve odjeće na javnim mjestima kakve su škole, bolnice i druge javne zgrade, ali ne i zabranu u privatnim zgradama i na ulici.

Gerin drži da prema potpunoj zabrani prekrivanja žena na ulicama valja napredovati "postupno" i samo u saradnji s muslimanskim čelnicima i udruženjima.

Britanska agencija podsjeća da je zakonom iz 2004., Francuska u učionicama zabranila nošenje rubaca (marame) kojima muslimanke prekrivaju kosu, ali ne i lice.

Muslimanske vjerske vođe upozoravaju da bi zabrana pokrivanja lica na ulicama mogla stigmatizovati muslimane i voditi k ekstremizmu, a podržavaju ih katoličke i židovske vjerske vođe koji zabranu drže drastičnom i nepotrebnom mjerom.

Francuska ima najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Europi, oko 5 milijuna ljudi, no tek manji broj žena i djevojaka pokriva lice "nikabom", velom koji prekriva nos i usta, ali ne i oči.
XS
SM
MD
LG