Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Puna podrška evropskoj perspektivi BiH i visokom predstavnikuMinistri vanjskih poslova Evropske unije izrazili su danas u Briselu punu podršku evropskoj perspektivi BiH, OHR-u i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku kao i teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Razmatrajući pitanje vojne misije "Altea" u BiH ministri su usvojili zaključke koji se u osnovi oslanjaju na to da su vojni zadaci misije završeni s obzirom da je ispunila ciljeva svog mandata u provođenju odgovarajućih stabilizacionih ciljeva koje nalaže Dejtonski sporazum.

Ministri su najavili da će nastaviti da pažljivo prate situaciju u BiH i da će je redovno analizirati, uzimajući u obzir unutrašnju situaciju u zemlji i pitanje prisustva međunarodne zajednice, uključujući i buduću ulogu visokog predstavnika EU.

Portparol španskog predsjedništva EU Kristina Galjak izjavila je da je glavni cilj da politički lideri u BiH, što je prije moguće, postignu sporazum o pitanjima koja su važna za ustavne promjene, uključujući i ispunjavanje pet uslova za transformaciju OHR-a u kancelariju visokog predstavnika EU.
XS
SM
MD
LG