Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kandić: REKOM model za prevazilaženje prošlostiDirektorika Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da pokretači inicijative za formiranje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM) smatraju da je ta komisija izlaz iz prošlosti i da bez suočavanja s prošlošću nema demokratske budućnosti regiona.

Kandić je u intervjuu Tanjugu kazala da je oko 500 nevladinih organizacija, udruženja žrtava, veterana, ženskih i grupa mladih pokrenulo inicijativu i intenzivno radi na pravljenju statuta i modela REKOM-a, o čijem će formiranju odlučivati države proistekle iz bivše Jugoslavije.

Navela je da se širom regiona organizuju debate i javne rasprave o toj inicijativi kako bi se, pored suđenja za ratne zločine, pokušali dati objektivan odgovor i zapis o svim dešavanjima, što bi trebalo da učini REKOM.

Prema njenim rečima, kroz suđenja pred Tribunalom utvrđene su važne činjenice koje pomažu da se prošlost razjasni sa stanovišta učešća onih koji su optuženi i osuđeni, ali su procene da do 2025. godine, računajući suđenja u Haagu i pred nacionalnim sudovima, ne može biti osuđeno više od 800 do 1.100 onih koji su učestvovali u zločinima ili su osuđeni po komandnoj odgovornosti.

Ona je dodala da taj broj ukazuje "da ćemo o toj prošlosti i dalje imati fragmentarno znanje i prostor u kojem će svi biti slobodni da iznose svoje intepretacije, dok nigde neće biti potpunih činjenica", kao i da je zbog toga nastala inicijativa za formiranje REKOM-a.
XS
SM
MD
LG