Dostupni linkovi

Vodarg: Nema pandemije novog gripa



Predsednik Komiteta za zdravstvo Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Volfgang Vodarg, tvrdi u intervjuu Večernjim novostima da nema pandemije novog gripa i da farmaceutska industrija na osnovu toga profitira.

Na zahtev Vodarga u utorak će u Strazburu biti održana javna parlamentarna debata o upravljanju pandemijom gripa A (H1N1).

Vodarg je rekao da je nakon veoma slabog, normalnog početka, u aprilu prošle godine, s nekoliko stotina obolelih i desetak mrtvih, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila da može doći do pandemije.

Prema njegovim rečima, postoji veliki uticaj više naučnika koji istovremeno rade i za farmaceutsku industriju i da nisu hteli da čuju naučnike koji drugačije misle, te smatra da treba sprovesti istragu da se vidi kako je sve to funkcionisalo.

"Mi nismo sud, već parlamentarna organizacija. Radićemo zajedno s naučnicima i postaviti pitanje SZO, političarima i nacionalnim institucijama da bismo pokušali da saznamo kako se sve to dogodilo. Imamo mnogo informacija koje finansijski povezuju rad naučnika i farmaceutske industrije. Postoji, dakle, sukob interesa\", kazao je Vodarg za Večernje novosti.
XS
SM
MD
LG