Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parlament BiH nije podržao Zakon o popisu stanovništvaZastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici završenoj kasno sinoć nije usvojio Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011 godine, čiji predlagač je Vijeće ministara BiH.

Za predloženi zakon glasalo je 16 zastupnika, dok je 19 bilo protiv.

Predloženi zakon predviđao je da popis bude proveden u periodu od 1. do 15. aprila 2011. godine, prema stanju na dan 31. marta 2011. godine u ponoć, što je bio i referentni datum popisa.

U podatke o stanovništvu prilikom popisa, uz osnovne lične podatke, predviđeno je bilo da budu uključeni i državljanstvo, etnička/nacionalna pripadnost, maternji jezik, vjeroispovijest, invalidnost, informacije o zaposlenosti, mjesto stalnog boravka, podaci u vezi s izbjegličkim ili statusom raseljenih lica, kao i pitanje o tome da li takva lica imaju namjeru da se vrate u mjesto odakle su raseljena.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva "oboren" je glasovima zastupnika stranaka iz Federacije BiH, koji su u raspravi tvrdili da se njime pokušava "legalizovati etničko čišćenje".

XS
SM
MD
LG