Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD i EU ne odustaju od pritiska na IranSjedinjene Države i Evropska unija zagarantovale su da će nastaviti pritisak na Iran, sve dok ne razjasni situaciju oko svoga nuklearnog programa, upozorivši kako će daljnje odbijanje Teherana da dokaže svoje miroljubive namjere donijeti nove sankcije.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton i povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, rekle su nakon razgovora u State Departmentu da se napori oko razrade novih sankcija Iranu nastavljaju.

Clinton je kazala kako vrata za angažovanje ostaju otvorena, ali je naglasila da se međunarodna zajednica neće dati izmoriti s iranskim otporom, niti odstupiti od svojih zahtjeva.

"Mi ćemo nastaviti naše bliske konsultacije o sljedećim koracima u skladu s našim pristupom na dva kolosijeka. Ali, da budem jasna, bit ćemo ustrajni i nećemo popustiti", rekla je Clinton.

SAD i EU su glavni protagonisti međunarodnih napora da se uvjeri Iran u zaustavljanju obogaćivanje urana u zamjenu za poticaje. Iran insistira da je njegov nuklearni program namijenjen civilnoj proizvodnji energije, ali SAD i saveznici sumnjaju da pokušava razviti atomsko oružje.
XS
SM
MD
LG