Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Guardian: Dodikov "rat iscrpljivanja"


Guardian: Dodikov "rat iscrpljivanja"

U najnovijoj autorskoj analizi u Guardianu, Ian Traynor piše da napetost na Balkanu raste u vezi sa budućnošću Bosne.

Kako se navodi u analizi, lideri bivše Jugoslavije razmijenili su neprijateljske uvrede koje su podsjetile na ratove iz 90-tih, pošto je odlazeći predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić zaprijetio vojnom intervencijom da bi se zaustavio pokušaj Srba da podijele BiH.

Mesićeva prijetnja je izazvala premijera RS-a Milorada Dodika da ga optuži za huškanje na rat, a snažno je reagovao i Beograd, piše Guardianov urednik, i podsjeća da je ovaj verbalni rat izbio dok se Bosna sprema za izbore tokom godine.

On dodaje da diplomate i analitičari očekuju da će izbore sa svih strana karakterisati "ljutiti i destabilizujući nacionalizam".

Dodik je odlučan da u najvećoj mogućoj mjeri zadrži nacionalno podijeljenu Bosnu i odupre se međunarodnim naporima za stvaranje funkcionalnije države i uvođenje centralne vlasti - a Mesić ga je optužio da obnavlja neuspjelu srpsku politiku od prije jedne decenije čiji je cilj Velika Srbija, piše Guardian.

Dodik vodi politički rat iscrpljivanja s međunarodnim snagama koje još kontrolišu BiH skoro 15 godina od kraja rata, ocijenjuje Guardianov urednik - i završava svoj osvrt citirajući izjavu Stipe Mesića da Milorad Dodik vjeruje da će se svijet umoriti od BiH i zakazati referendum o ostanku RS u Bosni, što će konačno realizovati san o Velikoj Srbiji.

XS
SM
MD
LG