Dostupni linkovi

Karadžić se ponovo sudu žalio zbog branioca



Haški optuženik Radovan Karadžić, koji čeka nastavak suđenja pred Haškim tribunalom, uputio je novu žalbu na odluku o postavljenju branioca, prenosi BIRN .

"Pretresno vijeće je pogriješilo kada je podržalo odluku Ureda registrara, koja je manjkava, nedefinisana i diskriminatorna u pogledu ocjene koji advokati mogu biti imenovani. Molimo Apelaciono vijeće da opovrgne ovu odluku i naloži da se optuženom dostavi lista advokata kako bi mogao odabrati rezervnog branioca", stoji u žalbi koju je Karadžić uputio drugostepenom vijeću Tribunala u Haagu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u novembru prošle godine je imenovao Richarda Harveyja za Karadžićevog branioca, nakon što je optuženi više puta odbio da prisustvuje suđenju.

Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za 1. mart 2010. godine, kada će optuženi imati pravo da se sam zastupa, ali ako i dalje bude odbijao da se pojavi na suđenju zastupat će ga imenovani branilac.

Tužilaštvo u Hagu tereti Karadžića za genocid u Srebrenici i u još deset bosanskohercegovačkih opština te za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH.
XS
SM
MD
LG