Dostupni linkovi

Obama pozvao Japan na jačanje saveza



Predsednik SAD Barak Obama pozvao je danas na obnovu i jačanje američko-japanskog saveza, u vreme kada obe zemlje obeležavaju 50. godišnjicu sklapanja bezbednosnog pakta uprkos rastu međusobnog nepoverenja.

Obama je pohvalio korist koju je doneo Sporazum o uzajamnoj saradnji i bezbednosti, potpisan u Vašingtonu 19. januara 1960. godine. Nova japanska vlada levog centra trenutno preispituje ključne sporazume o američkom vojnom prisustvu u Japanu.

"Posvećenost Amerike bezbednosti Japana je čvrsta, a naša saradnja radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva ima ključnu ulogu u našem angažmanu u svetu", saopštio je Obama.

On je ukazao na ulogu Sporazuma u "pružanju podrške regoionalnoj bezbednosti i prosperitetu, kao i jačanju demokratije u dve zemlje".

Nova japanska vlada je posle stupanja na dužnost pre četiri mjeseca najavila da će se založiti za "ravnopravniji" odnos prema Vašingtonu.

Premijer Jukio Hatojama prošle sedmice okončao je mornaričku misiju isporuke goriva međunarodnim snagama pod komandom SAD u Avganistanu i objavio da će preispitati sporazum o relokaciji velike američke vojne baze u Japanu.
XS
SM
MD
LG