Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesić poručio novinarima da se pridržavaju etike


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na današnjem je primanju u prigodi Božića i novogodišnjih blagdana pozvao novinare da se pridržavaju pravila profesionalne etike i da vrate u novinarstvo istinsku medijsku slobodu.

Na žutilu i zanemarivanju važnih tema, kako je rekao, najmanje zamjera novinarima, koji rade ono što im naredi onaj tko ih plaća. "Zamjeram, međutim, itekako vlasnicima, koji su se poveli isključivo za interesom profita, zanemarujući pritom javni interes, a osobito zamjeram medijima koji su po svom karakteru javni, a prihvatili su pritom zakone žutila koji zabrinjavajuće dominira našim medijskim prostorom", istaknuo je Mesić.

Osvrnuvši se na svoj odnos s medijima tijekom proteklih godina, kazao je kako je za neke medije, nažalost, bio "više-manje tek netko tko proizvodi vijest, a ne netko tko po Ustavu predstavlja Hrvatsku u zemlji u svijetu". "Nerijetko zanimalo ih je više što je bilo na jelovniku večere prigodom državnog posjeta, nego rezultati razgovora", kazao je Mesić, pozvavši u prigodi oproštajnog susreta medije da se pridržavaju pravila profesionalne etike.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka zahvalio je predsjedniku Mesiću na suradnji u proteklih deset godina, a govoreći o protekloj godini, ustvrdio je da su nakon, još uvijek nerazjašnjenog, odlaska premijera Ive Sanadera otkrivene brojne korupcijske afere, u čemu su novinari odigrali značajnu ulogu. "Korupcija i dalje ostaje glavna tema novinarstva, jer ono što je do sada izašlo na vidjelo, tek je vrh ledenog brijega", poručio je Duka
XS
SM
MD
LG