Dostupni linkovi

Bez dogovora o novim sankcijama Iranu



Zvaničnici šest velikih sila nisu uspeli da postignu sporazum o uvođenju novih sankcija Iranu zbog odbijanja te zemlje da prihvati plan UN za obogaćivanje uranijuma u inostranstvu, izjavio je sinoć zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Na jučerašnjem zatvorenom sastanku u misiji Evropske unije u Njujorku SAD su se zalagale za uvođenje novih sankcija Iranu.

Sastanku su pored predstavnika SAD i Rusije prisustvovali i visoki zvaničnici Velike Britanije, Francuske i Nemačke, dok je Kina, koja se protivi uvođenju novih sankcija Iranu, poslala diplomatu nižeg ranga.

Rjabkov je rekao da Rusija ostaje posvećena dvojakom pristupu "grupe šest" - diplomatskim i političkim sporazumima s jedne i sankcijama s druge strane. "Najviše smo razgovarali o ovom drugom pristupu, ali to ne znači da odbacujemo onaj prvi", rekao je Rjabkov i dodao da grupa šest uticajnih zemalja želi da se ponovo sastane sa Iranom da bi razgovarali o predlogu podnetom u oktobra da ta zemlja razmenjuje uranijum za nuklearno gorivo.
XS
SM
MD
LG