Dostupni linkovi

OHR nije zakomlikovao situaciju


Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je danas da OHR, prikupljanjem podataka o popisu državne imovine, nije zakomplikovao situaciju već da je pomogao vlastima u BiH da se približe potpunom ispunjavanju zahtjeva u vezi sa ovim pitanjem.

"Štaviše, završeni popis imovine predstavlja osnovu da domaći politički lideri postignu dogovor o raspodjeli imovine putem sporazuma između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada, te Vlade Brčko distrikta", navodi se u reagovanju OHR-a povodom intervjua srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića "Euroblicu" u kome je istakao da je OHR svojim popisom "samo napravio problem".

OHR ističe da sam popis ne prejudicira ishod političkog dogovora do kojeg je i dalje potrebno doći.

"Tvrdnje da je OHR odstupio od onoga što je zaključio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira predstavljaju klasičnu zamjenu teza, imajući u vidu činjenicu da je PIK odredio koje uslove i ciljeve BiH treba da ispuni kako bi bio zatvoren OHR i transformisan u kancelariju specijalnog predstavnika EU", navode iz OHR-a.

Visoki predstavnik podsjeća u saopštenju "da je OHR uradio popis nekretnina zato što Radna grupa, koju je osnovao Savjet ministara BiH (a kojim predsjedava Radmanovićev stranački kolega Nikola Špirić), nije uspjela da mjesecima, tokom 2009. godine, završi taj proces".

"OHR-ova pomoć u izvršenju tog zadatka koji je trebalo da urade nadležne domaće institucije, u stvari je doprinijela ispunjenju ciljeva i uslova Savjeta za provođenje mira kako bi što prije došlo do zatvaranja OHR-a", napominje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG