Dostupni linkovi

Vujanović: razmjena ambasadora nakon priznaja crnogorske manjine


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović reako je da neće potpisivati akte razmjene ambasadora sa Kosovom, dok se ne riješi pitanje priznanja crnogorske manjine i njenog predstavljanja u kosovskoj vlasti.

On je rekao da veoma cijeni stav Ministarstva inostranih poslova Crne Gore da u pripremi razmjene diplomatskog osoblja sa Prištinom saopšti očekivanje da se, u pravnom sistemu Kosova, riješi pitanje priznanja crnogorske nacionalne zajednice kao manjine.

„Ja, svakako, neću potpisivati akte razmjene ambasadora dok crnogorska nacionalna zajednica normativno jasno ne bude priznata za manjinu i ne bude joj obezbijeđeno autentično predstavljanje u vlasti Kosova“, kazao je Vujanović agenciji MINA.

On je ponovio da je javno više puta saopštio da je nadležnost MIP-a da, nakon odluke Vlade o priznanju nezavisnosti Kosova, sa njim uspostavi diplomatske odnose realizujući tu odluku.

„Mislim da je značaj tog implementacionog čina ukupno prenaglašen, jer on predstavlja samo diplomatsko sprovođenje već donijete odluke“, naveo je crnogorski predsjednik.
XS
SM
MD
LG