Dostupni linkovi

Pale cijene nafte


Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima, zbog loših ekonomskih podataka i očekivanja manje potražnje za lož uljem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cijene barela sirove nafte za isporuke u narednom mjesecu pale su na američkom tržištu 48 centi na 78,91 USD. Na tržištu u Londonu cijene su za isporuke u martu oslabile 67 centi na 77,9 USD.

Hladno vrijeme u mnogim djelovima sjeverne hemisfere uticalo je na rast cijena nafte početkom mjeseca, ali je toplije vrijeme u ovoj sedmici smanjilo prognoze o potrošnji goriva.Objavljeni podaci o američkoj maloprodaji pokazali su pad trgovine prometa u prošlom mjesecu, što je dodatno pritisnulo tržište.

Analitičari smatraju da tržište počinje da reaguje na razočaravajuće ekonomske podatke iz SAD-a, koji pokazuju da će potražnja za naftom biti slabija nego što se očekivalo.Oni tvrde da je zahlađenje bilo argument za kupovinu, ali da je to bio samo psihološki faktor koji, prema njihovim procjenama, više nije aktuelan.

Međunarodna agencija za energiju zadržala je prognozu potražnje za naftom u ovoj godini gotovo nepromijenjenom, predviđajući da će potrošnja tog energenta u svijetu porasti 1,4 miliona barela dnevno u odnosu na prošlu. Potrošnja će, prema njihovim procjenama, iznositi oko 86,3 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 77,59 USD, što je 44 centa više nego dan ranije.
XS
SM
MD
LG