Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesić:Tadić bi trebao doći na inauguracijuHrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u petak u Zagrebu da bi srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji ne želi doći na inauguraciju novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića ukoliko bude pozvan i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, trebao doći kao i svi drugi čelnici iz regije.

"Mislim da bi trebao doći jer je to poziv novoizabranog predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i mislim da je njegovo mjesto tu zajedno s liderima drugih zemalja, a posebno s liderima našeg okruženja", rekao je Mesić novinarima na novogodišnjem primanju za diplomatski zbor.

"Ne znam zašto je odustao. Ako je Kosovo u pitanju, mi smo priznali Kosovo jer je bilo konstitutivni element jugoslavenske federacije koje više nema", kazao je dodajući da je nakon neuspjeha pregovora između Srbije i Kosova nastala nova realnost koju je Hrvatska priznala.

"Od nas bi bilo licemjerno da priznamo Kosovo, a da ne pozovemo kosovskog predsjednika na inauguraciju", ustvrdio je.

Tadić, nastavlja Mesić, ima osim Kosova i druge prigovore među kojima je ono o smanjenju kazne, a "ne pomilovanju do kraja" hrvatskom osuđeniku za ratni zločin. Mesić je pomilovao Sinišu Rimca, bivšeg pripadnika pričuvnog sastava MUP-a kojem je za jednu godinu umanjio osmogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog ubojstva u slučaju "Pakračka poljana".

"Međutim, nije Boris Tadić stavio nijedan prigovor kada sam pomilovao sedmero Srba također osuđenih za ratni zločin. Nije prigovorio svom prijatelju Miloradu Dodiku kada je uz sve počasti dočekao u Beogradu ratnu zločinku Biljanu Plavšić koja je odgovorna za tisuće smrti. Ona je u Beogradu dočekana kao Ivana Orleanska", rekao je Mesić.
XS
SM
MD
LG