Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sarajevo:Novo suđenje ubicama učenika Denisa MrnjavcaVrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presude kojom su bivši sarajevski srednjoškolci Ademir Lelović i Berin Talić osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog pomaganja u uistvu Denisa Mrnjavca, učenika Katoličkog školskog centra iz Sarajeva te je naložio obnovu sudskog postupka.

Kako je u petak saopšteno iz ovog suda, Leloviću i Taliću ujedno je produžen pritvor u kojemu se nalaze od februra 2008. godine.

Vrhovni sud je ocijenio kako je tokom suđenja na sarajevskom Županijskom sudu došlo do bitnih povreda odredbi zakona o kaznenom postupku.

Županijski sud u Sarajevu ranije je osudio Lelovića na petnaest godina zatvora, utvrdivši kako je tada 18-godišnji Lelović dodao nož počinitelju ubistva Nerminu Sikiriću, a Talića, koji je u trenutku počinjena zločina bio malodoban, na četiri godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesnih povreda i pomaganja u skrivanju boksera kojim je Lelović u tramvaju tukao Mrnjavca. Tokom suđenja oni su proglašeni krivim za pomaganje u ubojstvu i prikrivanje dokaza.

Denisa Mrnjavca, učenika III razreda Gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu 5. februara 2008.godine u tramvaju je hladnokrvno nožem ubio tada maloljetni Nermin Sikirić.Ovo ubistvo, koje se dogodilo na očigled brojnih putnika u tramvaju koji nijesu reagovali, a ubice su čak pustili pobjeći, izazvalo je ogorčenje i brojne proteste u Sarajevu, a javnost je tražila najoštrije kazne za počinitelje.
XS
SM
MD
LG