Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši vojnik, novi guverner Tibeta
Kineske vlasti izabrale su nekadašnjeg vojnika, pripadnika Narodne oslobodilačke armije, za novog guvernera Tibeta.

Padma Čoling je etnički Tibetanac, kao i prethodni guverner, koji je na tom položaju bio tokom demonstracija Tibetanaca, koji su zahtevali veće vjerske i građanske slobode, u regionalnoj prijestonici Lasi, 14. marta 2008. godine, koje je obeležilo nasilje.

Padma je služio 17 godina u Narodnoj oslobodilačkoj armiji, pre nego što je ušao u vladu i 2003. postao viceguverner, objavila je kineska državna agencija Sinhua.

Najuticajniji zvaničnik na Tibetu i dalje je lider regionalne komunističke partije, Han Kinez Čang Chingli, prenio je Rojters.

"Imenovanje bivšeg vojnika za lidera na Tibetu, dok sekretar Partije takođe ima vojnu prošlost, ukazuje da Kina smatra da na Tibetu postoji problem vojne kontrole", smatra Robi Barnet, predavač na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Na Tibetu su u martu 2008. održani protesti protiv kineske vlasti predvođeni budističkim monasima. Najmanje 19 ljudi poginulo je u neredima, ali protibetske grupe tvrde da je tokom gušenja demonstracija život izgubilo oko 200 ljudi.
XS
SM
MD
LG