Dostupni linkovi

Tadić ponovio da je za dvije rezolucije o zločinima



Usvajanje rezolucije o žrtvama u Srebrenici biće etički iskorak u odnosu na potrebu društava na Balkanu da žale isključivo svoje žrtve, saopštio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Svi narodi su spremni da pokažu da imaju razumevanje za patnje vlastitog naroda i sebi bližnjih. Ali, veoma je važno pokazati saosećanje i empatiju kada je u pitanju tuđa patnja i tuđa nevolja. Posebno na prostoru zapadnog Balkana, jer to jeste jedan vrednosni iskorak u odnosu na uobičajeno ponašanje u prošlosti", obrazložio je Tadić koji ne odustaje od dve rezolucije.

"Čitava ova tema koja se danas otvorila - da li jedna ili dve rezolucije - i način na koji joj pristupaju različiti i domaći i međunarodni poslenici, uverava me da je jedino moguć i ispravan pristup upravo sa dve rezolucije. Na taj način mi niti izjednačavamo, niti poredimo žrtve, jer svako ko bi se time bavio potpuno je pogrešio i politički i etički prostor", naveo je srbijanski predsednik.

Prema njegovim riječima, saosećanje sa žrtvama iz Srebrenice ni na koji način ne isključuje pravo i obavezu Srbije da se seća svojih žrtava, odnosno žrtava koje je pretrpeo srpski narod.

"Što se tiče druge rezolucije, o srpskim žrtvama, svaki narod koji bi nipodaštavao vlastite žrtve, opet bi, u etičkom smislu, činio loše delo. Smatram obavezom Srbije da donese i takvu rezoluciju. Ali, baš zbog toga što ne treba donositi jednu rezoluciju, što treba pokazati empatiju ili sposobnost uživljavanja u tuđu muku, smatram da je potrebno doneti dve rezolucije, i to ne u jednom danu", poručio je Tadić , prenosi Tanjug
XS
SM
MD
LG