Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pomoć Haitiju spora, raste frustracija u zemljiRaste frustracija na Haitiju zbog odlaganja distribucije neopohodne pomoći nakon razarajućeg zemljotresa koji je kasno u utorak razorio ovu zemlju.

Spasiliački timovi, te prva pomoc u hrani i lijekovima počeli su da pristižu , ali je problem ući na Haiti.Problem je što avioni slijeću na samo jedan mali aerodrom, budući da je glavni u potpunosti oštećen a putevi blokirani.Pomoć veoma sporo pristiže do odredišta.

Tijela žrtava i dalje su po ulicama , dok je većina preživjelih i treću noć zaredom provela na ulici jer skoloništa i dalje nema u Porto au Prensu.

Međunarodni crveni krst procjenjuje da je 50.000 ljudi poginulo u zemljotresu magnitude 7 po Rihteru.

Američki predsjednik Barak Obama objavio je u četvrtak da će njegova zemlja za Haiti obezbijediti 100 miliona dolara pomoći , jednu od najvećih svota u istoriji .Još tridesetak zemalja širom svijeta takođe šalju urgentnu pomoć kao i spailačke timove.

Španija, kao predsjedavajuća Evropskom unijom, pozvala je evropske zemlje da usklade slanje pomoći ugroženom stanovništvu Haitija, dok je Pentagon naredio slanje 3.500 vojnika.Francuski predsjednik Nikola Sarkozi sinoć je predložio održavanje međunarodne konferencije o obnovi Haitija, te kazao da će Francuska sarađivati sa Sjedinjenim Državama, Kanadom i Brazilom radi brzog organizovanja sastanka o obnovi Haitija.
XS
SM
MD
LG