Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Sto miliona dolara za Haiti


Američki predsjednik Barack Obama objavio je u četvrtak da će SAD hitno izdvojiti 100 miliona dolara za podršku spasilačke operacije na Haitiju, pogođenom razornim potresom u kojem je, prema procjenama Crvenog krsta, poginulo između 45.000 i 50.000 osoba, a tri miliona osoba je ozlijeđeno ili bez krova nad glavom.

"Danas objavljujem hitno ulaganje 100 miliona dolara za podršku našim spasilačkim naporima, kako bi se osiguralo više opreme za spašavanja, hrane, vode i lijekova koji će biti potrebni", rekao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući.

"Američka ulaganja "rast će s godinama, kako SAD bude pomagao u dugoročnom oporavku Haitija od sadašnje nezamislive tragedije", rekao je Obama, okružen potpredsjednikom Joe Bidenom, državnom tajnicom Hillary Clinton, ministrom odbrane Robertom Gatesom i ministricom domovinske sigurnosti Janet Napolitano, javila je Hina.

On je naglasio da je Haiti prioritet njihovih ministarstava i agencija, te poručio stradalim Haićanima da se "jedna od najvećih spasilačkih operacija u modernoj povijesti kreće prema Haitiju".
XS
SM
MD
LG