Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poginulo 18 članova misije UN na Haitiju


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da je potvrđena smrt 18 članova misije UN na Haitiju u katastrofalnom zemljotresu.

Procenjuje se da je na tom karipskom ostrvu nekoliko desetina hiljada ljudi poginulo u utorak od zemljotresa jačine sedam stepeni Rihterove
skale.

Ban je dodao da je u ruševinama sedišta UN u haićanskoj prestonici Port-o-Prens, koju je zemljotres gotovo sravnio sa zemljom, potvrđena smrt i četiri pripadnika međunarodne policije. Danas je iz ruševina sedišta UN izvučen živ jedan čuvar što je, po rečima Bana, "malo čudo".

Generalni sekretar je dodao da je još 100 članova misije UN zarobljeno u ruševinama, dok se kao nestalo za sada smatra još 50 koji su u vreme zemljotresa bili na drugde.

Ban je dodao da će njegov pomoćnik Edmon Mule stići večeras u Port-o-Prens da preuzme misiju UN i koordinira akciju međunarodne pomoći.

Portparol UN Martin Nesirki je naveo da svetska organizacija još sastavlja listu poginulih članova svog haićanskog i međunarodnog civilnog osoblja pri misiji UN.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG