Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prioritet borba protiv korupcije


Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je na svojoj prvoj konferenciji za novinare da će prioriteti njegova predsjedničkog mandata biti borba protiv korupcije i kriminala kao uvjeta o kojemu ovisi budućnost Hrvatske, kako gospodarska, tako i vezana uz njezin međunarodni položaj u EU.

Josipović je rekao kako je u ovom trenutku očito da je borba protiv korupcije dobila "novi zamah u odnosu na prijašnja vremena", ali i istaknuo kako se ona mora podići na višu razinu. "To je najvažnija zadaća ovog trenutka, uvjet ulaska Hrvatske u EU i važan korak za hrvatsku budućnost", poručio je.

Upozorio je da korupcija i kriminal zaprječavaju nužne reforme, posebno u gospodarstvu čiji je razvoj izuzetno bitan za standard građana, naglasivši potrebu da se gospodarstvo preorijentira iz uvoznog u izvozno i proizvodno, ono koje može otplaćivati vanjski dug te poticati poduzetništvo.

Da bi pravna država u cijelosti zaživjela, ustvrdio je, nužna je brza i učinkovita zaštita radničkih prava kao temeljne socijaldemokratske tekovine.

Josipović je naglasio da će blisko surađivati s Vladom, ali i oporbom, koja je dio demokratskog ustroja. "I u Vladi i u oporbi u meni će imati partnera", poručio je.

Kao drugi veliki cilj hrvatske vanjske politike, nakon ulaska u EU, istaknuo je snažnu suradnju sa susjedima i otklanjanje svih otvorenih pitanja. "To je pitanje naše nacionalne sigurnosti, jer odnosi sa susjedima u najvećoj mjeri definiraju našu nacionalnu sigurnost", rekao je, dodavši da su dobri odnosi sa susjedima i bitan hrvatski gospodarski interes, jer je zbog kompatibilnih ekonomija, ustvrdio je, moguć i zajednički nastup na trećem tržištu.
XS
SM
MD
LG