Dostupni linkovi

Barroso i Swoboda čestitali Jospoviću


Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda čestitali su u ponedjeljak Ivi Josipoviću na izbornoj pobjedi na hrvatskim predsjedničkim izborima i istaknuli spremnost na suradnju u završnici pristupnih pregovora.
"Predsjednik Barroso šalje poruku novoizabranom predsjedniku Ivi Josipoviću, kojemu želi sve najbolje na njegovoj novoj dužnosti, posebice u ovoj zadnjoj fazi pregovora s EU-om", rekao je glasnogovornik Komisije Amadeu Altafaj Tardio.

"Izabrani predsjednik privržen je europskim integracijama, borbi protiv korupcije, napretku svoje zemlje prema europskim standardima. Mi to pozdravljamo i veselimo se bliskoj suradnji s njim kako bismo pospješili pregovore", rekao je Altafaj i Tardio.

Glasnogovornik je rekao da je Hrvatska posljednjih mjeseci napravila veliki napredak i da se nada da će tako i nastaviti.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda ocijenio je pobjedu Ive Josipovića na predsjedničkim izborima pobjedom "ozbiljnosti nad populizmom".

"To je odluka hrvatskog naroda, a osobno mislim da je to vrlo dobra odluka jer je pobijedila ozbiljnost nad populizmom", izjavio je Swoboda zamoljen da komentira predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

"Ono što je, u sljedećim tjednima i mjesecima, potrebno za hrvatske aspiracije prema EU-u nije populizam, nego ozbiljnost i poštovanje pravnih standarda i iskrena i ozbiljna borba protiv korupcije. Mislim da je predsjednik simbol te borbe i da mora imati blisku suradnju s vladom i nadam se da će se to i dogoditi. Sada nam treba odlučnost i na ljevici i desnici u borbi protiv korupcije. U tom pogledu mislim da su izbori bili korak naprijed", rekao je Swoboda, socijalistički član Europskog parlamenta iz Austrije.
XS
SM
MD
LG