Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rehn:Nivo javnog duga neizdrživ


Budući evropski komesar za finansije Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak da je nivo javnog duga bloka "postao neizdrživ" tokom trenutne ekonomske krize.

"Moramo ponovo stabilizirati naše javne finansije tokom narednih nekoliko godina. To će zahtijevati veliku disciplinu u bliskoj budućnosti, izjavio je Rehn tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom u Bruxellesu, prenosi DPA.

On je svoju izjavu popratio upozorenjem da je ekspanzionistička ekonomska politika još potrebna u EU, gdje je stopa nezaposlenosti skočila na više od 10 posto.

On je, međutim, odmah dodao da se korektivne akcije na deficitu moraju poduzeti što ranije jer je "nivo javnog duga postao neizdrživ u svijetlu starenja stanovništva".

Parlament je počeo u ponedjeljak s ispitivanjem 26 kandidata za izvršni organ EU. Parlament će glasati o cijelom timu 26. januara.

Rehn je objavio da je njegov glavni cilj tokom pet godina mandata "ponovno pokretanje rasta ekonomije i povećanje zaposlenosti u Evropi", upozoravajući da ukoliko ti ciljevi propadnu "riskiramo ekonomsku stagnaciju i političku beznačajnost".

U cilju ostvarenja toga, on namjerava "osnažiti koordinaciju ekonomskih politika" između država članica i stvoriti "jedinstvenog predstavnika EU u svjetskom ekonomskom upravljanju".

Rehn je rakođer izjavio da će stabilnost evropske ekonomije biti "osnažena postepenim širenjem eurozone", obećavajući da će osigurati "ravnopravan tretman" zemljama koje žele da se pridruže. Estonija je slijedeća na redu, nadajući se da će postati sedamnaesta članica eurozone u 2011.
XS
SM
MD
LG