Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić čestitao Josipoviću


Predsjednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Ivi Josipoviću pobjedu na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj i pozvao ga da zajedno rade na uspostavljanju evropskih civilizacijskih normi na prostoru zapadnog Balkana i očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

"Budućnost svih naroda i država u regionu je u Evropskoj uniji, gde treba da budemo dobri susedi i prijatelji. Srbija i Hrvatska imaju odlučujuću ulogu u procesu transformacije zapadnog Balkana u zonu dugotrajne stabilnosti i održivog razvoja. Pretpostavke takve politike su izgradnja pravne države, uvažavanje razlika i sagledavanje zajedničkih ekonomskih i vrednosnih ciljeva", rekao je predsjednik Tadić.

Predsjednik Srbije je, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, povodom tužbe i kontratužbe pred Medjunarodnim sudom pravde, ponovio stav Srbije da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda, smatrajući da je uputnije da se svi takvi sporovi rješavaju vansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smijju ostati zaboravljene.

"Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu“, naglasio je predsjednik Srbije.

XS
SM
MD
LG