Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I Srbija otkazuje narudžbu cjepiva protiv svinjske gripeDirektorica Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije Svetlana Vukajlović potvrdila je srpskim medijima da i ta zemlja razmišlja o otkazivanju 1,5 milion naručenih doza cjepiva protiv svinjske gripe od ukupno tri miliona koliko je zemlja planirala kupiti.

Vukajlović je izjavila za Večernje novosti da su pregovori sa firmom "Jugohemija-farmacija" o otkazivanju dijela narudžbe "Novartisovog" cjepiva, odnosno o prepolavljanju prve narudžbe, počeli čim je postalo jasno da se neće potrošiti naručeni broj od tri miliona doza.

Srbija je do sada u zemlju uvezla 850.000 doza cjepiva i taj broj više ne može biti vraćen, podsjeća Vukajlović i dodaje kako će konačnu odluku o tome koliko će doza cjepiva na kraju biti kupljeno i uvezeno donijeti Vlada. Beograd 15. januara očekuje i posjetu predstavnika "Novartisa", tvrtke koja proizvodi sporno cjepivo, koji će sa predstavnicima srpske vlade dogovoriti detalje.

U Srbiji je do sada, u mjesec dana od početka cijepljenja, cjepivo protiv svinjske gripe primilo tek 104.000 osoba ili 1,66 posto ukupnog stanovništva.
XS
SM
MD
LG