Dostupni linkovi

Mulen:napad na Iran destabilizovao bi Bliski istok


Napad na Iran mogao bi da bude "veoma, veoma destabilizujući" i da ima neplanirane posljedice po Bliski istok, ocijenio je u Vašingtonu načelnik američkog Združenog generalštaba admiral Majk Mulen.

Govoreći u vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, admiral Mulen je rekao kako vjeruje da je Iran na putu da razvije nuklearno oružje, ali i da je u rješavanju tog pitanja diplomatija od ključnog značaja.

Mulen je dodao kako je scenario po kome će Iran posjedovati nuklearno oružje potencijalno "veoma, veoma destabilizujući", isto kao što bi bile i posljedice eventualnog napada na Iran, prenosi Rojters.

"Neplanirane posljedice" bilo kojeg od ova dva razvoja događaja zabrinjavaju američkog admirala jer bi "taj dio svijeta mogao da postane daleko nestabiliniji", što je opasno na globalnom nivou.

Zbog toga je veoma važno, po admiralu Mullenu, da ne samo Sjedinjene Države, već i čitava međunarodna zajednica, nastave s diplomatskim i političkim naporima za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je do sada u tri navrata pooštravalo sankcije uvedene Iranu zato što odbija da prekine svoj nuklearni program.

Zapadne zemlje smatraju da je cilj tog programa proizvodnja atomskog oružja, što Teheran odbija i tvrdi da ga razvija u miroljubive svrhe.
XS
SM
MD
LG