Dostupni linkovi

Najavljene promjene u CIA



Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Leon Panetta naredio je u petak promjene unutar CIA-e radi boljeg praćenja osumnjičenih terorista i brže razmjene informacija o njihovim aktivnostima.

Ovaj potez uslijedio je poslije oštrih kritika Bijele kuće na račun obavještajnih agencija što nisu uspjele na vrijeme da otkriju namjere Nigerijca koji je pokušao da digne u zrak američki avion nad Detroitom, 25. decembra.

U saopštenju CIA-e navodi se da je direktor Panetta naložio agenciji da finalizuje i pošalje informacije o "osumnjičenim ekstremistima i teroristima u roku od 48 sati široj obavještajnoj zajednici", kao i da bude proširena lista onih koji su pod prismotrom agencije.

Navodi se kako CIA namjerava da poveća broj analitičara koji će se usredsrediti na Jemen i Afriku, prenosi Rojters.

Američka velika sudska porota podigla je u srijedu navečer optužnicu protiv Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba osumnjičenog za pokušaj bombaškog napada na američki putnički avion.

Prema optužnici od šest tačaka, koja je podnijeta u saveznoj državi Mičigen, 23-godišnji Abdulmutalab se tereti za pokušaj upotrebe oružja za masovno uništenje i pokušaj ubistva.

Abdulmutalaba su, prema američkim zvaničnicima, u Jemenu obučavali pripadnici terorističke mreže Al-Qaide.
XS
SM
MD
LG