Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Independent: Francuzi zabranjuju feredžu?Nekoliko uglednih međunarodnih listova bilježi da će u Francuskoj u parlamentarnu proceduru ući zakon koji u suštini ženama - muslimankama zabranjuje da feredžama pokrivaju lice.

Independent piše da je skoru raspravu o prijedlogu tog zakona najavio Jean-François Kope, šef poslaničkog kluba vladajuće stranke - Unije narodnog pokreta.

Prijedlog predviđa kaznu od 750 eura za svakoga ko se na ulici ili na drugom javnom mjestu pojavi pokrivenog ili maskiranog lica.

U tekst zakona će, prema riječima Kopea, biti unijeti i izuzeci, tako da se na njegovom udaru neće naći ljudi koji se maskiraju za karnevale ili maskenbale.

Najava skorog usvajanja zakona je u suprotnosti s voljom predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji, navodi dalje novinar Independenta, nastoji da ublaži jačanje antiislamskog raspoloženja u zemlji.

Jean-François Kope međutim prkosi Sarkozyju i kaže da je zabrana feredže neophodna da bi se spriječilo jačanje islamskog ekstremizma u Francuskoj i da bi se zaštitila prava žena.

Kritičari predloženog zakona međutim kažu da će on, ako bude usvojen, samo dodatno otuđiti veliku islamsku zajednicu u Francuskoj, dodaje Independent, prenosi BBC.
XS
SM
MD
LG