Dostupni linkovi

EU šalje pomoć Albaniji zbog poplavaEvropska unija spremna je pomoći kroz Evropski mehanizam civilne zaštite Albaniji, koja je teško pogođena poplavama zbog kojih su stotine porodica morale biti evakuisane, saop[tila je Evropska komisija.

Komisija navodi da će u Albaniji biti grupa stručnjaka za procjenu. Osim toga, Slovenija je ponudila više od deset generatora, a Grčka tridesetak vatrogasaca.

Albanija je zatražila čamce i helikoptere za evakuaciju ljudi te pokretne generatore za električnu struju.

"Sljedećih dana bi trebalo stići još pomoći", navodi Komisija.Evropski mehanizam civilne pomoći okuplja službe za civilnu zaštitu zemalja članica i aktivira se u slučaju potrebe.

Albanska vlada je 2. januara proglasila vanredno stanje na sjeveru zemlje. Više od 1.200 zgrada je potopljeno a stotine porodica evakuisane iz pogođenih područja, navodi Komisija.

Područja gradova Skadra i Lezha najteže su pogođena poplavama. Albanska vojska uključena je u akcije otklanjanja posljedica poplava, a Albanija očekuje pomoć i od NATO-a.

Predsjednik albanske vlade Salji Beriša ponovno je pozvao stanovništvo da napusti ugrožena područja, jer zbog obilnih kiša prijeti izlijevanje jezera.
Mnoga su mjesta u Albaniji ostala bez struje, a nedostaje i hrane i drugih potrepština.
XS
SM
MD
LG