Dostupni linkovi

Karzai: zapadni mediji prenaduvali problem korupcije



Avganistanski predsjednik Hamid Karzai priznaje da korupcije ima u toj zemlji, kao i u svim zemljama, ali dodaje da je njen veći dio došao izvana.

Karzai je u intervjuu za televiziju Al Jazeeru izjavio da su zapadni mediji "prenapuhali" razmjere korupcije u Avganistanu.

" Moja je dužnost kao predsjednika Avganistana poraditi na korupciji i zaustaviti je, a mi to i radimo svim silama", istakao je.

Avganistanski čelnik je ustvrdio da ne on lično zavisi od dobrog mišljenja zapadnih čelnika koji su poslali svoje vojnike u Avganistan iz vlastitog interesa.

Više puta naglasivši suverenitet Avganistana, Karzai je rekao da neće tražiti više finansijskih sredstava od donatora na konferenciji koja će se održati kasnije ovog mjeseca, ali da će zatražiti da strani vojnici prestanu s hapšenjima Avganistanaca i noćnim pretresima i da ulože više napora u izbjegavanju civilnih žrtava.

" Što se tiče međunarodne zajednice, ja ne trebam njihovu naklonost. Oni su ovdje s razlogom, a to je borba protiv terora. Mi imamo svoj cilj, a to je stabilnost i sigurnost Avganistana", kaže Krazai
XS
SM
MD
LG