Dostupni linkovi

Obama naredio povećanje broja "zračnih maršala"


Američki predsjednik Barack Obama naredio je do 1. veljače povećanje broja "saveznih zrakoplovnih maršala" - policajaca koji osiguravaju letove - u onome što dužnosnici u SAD-u nazivaju "utrkom s vremenom" jer se vjeruje da su i drugi bombaši samoubojice pripremljeni za napade, izvijestio je u srijedu ABC News.

Od božićnog pokušaja bombaškog napada na američki zrakoplov na letu za Detroit, u SAD-u se poduzimaju opsežne mjere jačanja sigurnosti zračnog prometa.

Američki dužnosnici kažu da bi prema preliminarnom planu, postojećih 3.200 "saveznih zrakoplovnih maršala", bilo gotovo isključivo raspoređeno na prekomorske letove američkih prijevoznika.

Domaće letove visokog rizika pokrivali bi agenti drugih saveznih pravosudnih agencija, koji su prošli obuku za "zračne maršale" nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

"Osoblje koje je tada prošlo obuku čini svojevrsne pričuvne snage zračnih maršala, i oni će sada biti posuđeni za domaće letove, prema zapovjedi predsjednika", izjavio je visoki pravosudni dužnosnik za ABC News, koji je o tome izvijestio u TV dnevniku.

U vrijeme napada 11. rujna 2001., postojala su samo 32 zračna maršala. U govoru o sigurnosti zračnog prometa koji je održao u utorak, Obama je najavio konkretne korake za jačanje sigurnosti, uključujući i više maršala na letovima.

Dužnosnici kažu da obavještajna izvješća i ispitivanje optuženog "bombaša s donjim rubljem" Umara Faruka Abdulmutalaba, naznačuje da bi moglo biti više od desetak drugih mladih ljudi obučenih za samoubilačke misije protiv američkih putničkih zrakoplova.
XS
SM
MD
LG