Dostupni linkovi

SAD:Počeli razgovori o sankcijama IranuSjedinjene Američke Države su sa svojim partnerima počele razgovarati o novim "pritiscima i sankcijama" Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, izjavila je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Započeli smo razgovore s našim partnerima i zemljama koji dijele s nama stavove o pritiscima i sankcijama", kazala je ona nakon razgovora s premijerom i ministrom vanjskih poslova Katara šejhom Hamadom Ben Jassimom al-Thanijem.

"Ne možeamo nastaviti tako dok Iranci govore o povećavanju proizvodnje obogaćenog urana", kazala je američka državna tajnica.

"Vrata su naravno uvijek otvorena da Iran donese dobru odluku i poštuje svoje međunarodne obaveze" u domenu nuklearnog programa, objasnio je nešto kasnije glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton.

Na poziv novinara da odredi konačni datum za dijalog zapadanjaka s Iranom, ona je odbila da govori o rokovima. Predsjednik Barack obama i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy su ranije spominjali kraj 2009.

"Naš cilj je" objasnila je ona, "da izvršimo pritisak na iransku vladu, posebno na Čuvare revolucije, ne uvećavajući patnju Iranaca koji zaslužuju bolje od sadašnje sudbine".

Iran je 2. januara dao "ultimatum" međunarodnoj zajednici da u roku od mjesec dana prihvati uvjete Teherana za "etapnu preradu nuklearnog goriva".

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG