Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Blerov savetnik pred odborom


Savetnik za medije bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, Alister Kembel, pojaviće se 12. januara pred istražnim odborom koji se bavi ratom u Iraku.

Kembel će biti najistaknutija ličnost koja će se pojaviti pred dborom koji vodi istragu o učešću Britanije u iračkom ratu. Istarga je započeta u novembru prošle godine. Odbor je tokom istrage već čuo da je Britanija dobila obaveštajne podatke nekoliko dana uoči američke invazije da se Irak oslobodio hemijskog oružja.

Kembel je bio Blerov direktor za komunikacije i jedan od njegovih najbližih saradnika u vreme kada je bivši premijer poveo zemlju u rat protiv Iraka 2003. godine, podsetio je Rojters.

U zvaničnom dosijeu iz septembra 2002. godine, kojim se pravdao rat, navodi se da je tadašnji irački lider Sadam Husein mogao da aktivira oružje za masovno uništenje u roku od 45 minuta. Takvo oružje, međutim, nije pronađeno.

Kako se očekuje, Bler će se pred istražnim odborom pojaviti početkom ove godine.

Džon Čilkot, koji vodi istragu, saopštio je da se premijer Gordon Braun i drugi članovi njegove vlade neće pojaviti pred odborom pre održavanja opštih izbora u junu
XS
SM
MD
LG