Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukinuta presuda TrifunovićuVrhovni sud Srbije ukinuo je presudu generalu JNA Vladimiru Trifunoviću, koji je osuđen zbog toga što je 1991. godine, posle višednevne opsade i oružanih sukoba sa hrvatskim snagama, povukao i spasao živote oko 250 vojnika iz kasarne u Varaždinu, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

"Predmet je vraćen prvostepenom sudu na novo odlučivanje, jer se - kako je naveo Vrhovni sud Srbije - pojavila znatna sumnja u pogledu činjenica koje su utvrđene presudama vojnih sudova", javila je RTS.

Vladimir Đerić, advokat generala Trifunovića kazao je za RTS da je to početak procesa rehabilitacije i da se nada da će uskoro biti završen odgovarajućom odlukom pravosudnih organa kojom će generalu biti konačno utvrđena nevinost.

"Slučaj generala nije samo lična nepravda. To je slučaj koji pokazuje svu apsurdnost rata koji je vođen devedesetih, jer su oficiri osuđeni pošto su izvukli svoje vojnike iz bezizlazne situacije, a nisu upotrebili vojnu silu da razore Varaždin", kazao je Đerić i podsetio da je Hrvatska Trifunovića osudila zbog razaranja Varaždina. "Osuđen je dakle na obe strane za potpuno različite stvari. I to je apsurd cele situacije", kazao je Đerić za RTS.
XS
SM
MD
LG