Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na pomolu nova gasna kriza?


Isporuke energije Evropi mogle bi da budu ponovo poremećene ove zime, nakon što je Rusija prekinula isporuke susjednoj Bjelorusiji zbog spora oko carinskih dažbina, piše u ponedjeljak Guardian.

Spor će ponovo probuditi zabrinutost širom Evrope zbog sve veće zavisnosti od ruske energije i političkog uticaja koji Rusija zbog toga uživa.

Sporovi između Rusije i njenih susjeda oko snabdijevanja energijom postali su redovna pojava početkom svake godine, kada se ugovaraju isporuke. Ponekad imaju ozbiljne posljedice po ostatak Evrope, koji od Rusije zavisi za gotov sav plin i dobar dio nafte.

U ovo vrijeme prošle godine, Rusija je prekinula snabdijevanje Ukrajine plinom, što je dovelo do prekida isporuka Evropi.

Zbog toga je velikoprodajna cijena plina naglo skočila a milioni domaćinstava u istočnoj Evropi danima su bili bez grijanja.

Snabdijevanje plinom je osjetljivije od snabdijevanja naftom, jer se plin transportuje fiksnim plinovodima koji mogu da se otvaraju i zatvaraju, dok nafta može da se isporučuje i tankerima iz svih dijelova svijeta.

Malo je vjerovatno da će aktuelni spor Rusije i Bjelorusije dovesti do nestašica nafte i njenih prerađevina u Evropi, jer će zemlje moći da je kupuju i na drugim mjestima, doduše za skuplju cijenu, piše Guardian, prenosi BBC.
XS
SM
MD
LG