Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina blokirana snegom


Vlasti u Pekingu zatvorile su škole i mobilizirale su hiljade osoba kako bi pomogli u čiščenju puteva nakon najobilnijih snježnih padavina u skoro 60 godina.
Skoro 30 centimetara snijega palo je u kineskoj prijestonici i u susjednom lučkom gradu Tianjinu tokom vikenda. Hiljade putnika ostalo je silom prilika na Pekinškom međunarodnom aerodromu a više od 30 autoputeva širom sjeverne Kine je zatvoreno.

Zvaničnici su naredili stanovništvu da radi u grupama kako bi očistili puteve od snijega i leda. Obilne snježne padavine također su dovele do otkazivanja letova i saobraćajnih gužvi u Južnoj Koreji.

Snježne padavine tokom vikenda u Pekingu najobilnije su koje su zahvatile kinesku prijestonicu od 1951., javili su lokalni mediji.

Dopisnik BBC-ja iz Pekinga Quentin Sommerville javlja da je hladni val zaustavio sve aktivnosti u regiji ionako naviknutoj na loše vrijeme, ali da nije bio tako žestok kao onaj iz 2008. koji je izazvao velike prekide u snabdijevanju strujom i ogromne saobraćajne gužve.

Više od 3.500 škola u Pekingu i Tianjinu u ponedjeljak je bilo prisiljeno na zatvaranje, što je omogućilo više od 2,2 miliona učenika dodatne praznične dane nakon Nove godine, javili su državni mediji.

Više od 30 autoputeva u i oko prijestonice je neprohodno, iako su ledom prekrivene gradske ceste podnosile lakši saobraćaj.
XS
SM
MD
LG