Dostupni linkovi

Mesić na tradicionalnom bečkom koncertu


Predsjednik RH Stjepan Mesić u petak je u Beču na poziv austrijskog predsjednika Heinza Fischera bio gost na koncertu bečkih filharmoničara u Zlatnoj dvorani Musikvereina, što se ocjenjuje kao izraz uzajamnog poštovanja i prijateljstva između dvojice državnika.

Nakon 2008. godine novogodišnjim koncertom bečkog Filharmonijskog orkestra ravna po drugi put maestro Georges Pretre. Novogodišnji koncert prenosi se izravno u više od 70 država među ostalim i u Hrvatskoj.

Koncert bečkih filharmoničara održava se od 1939. godine, a ove godine posvećen je bečkom valceru i polki dinastije Strauss, a na programu je i uvertira "Vesele žene Windsora" Otta Nicolaia, inače osnivača bečkih filharmoničara, kao i uvertira Rajnske vile Jacquesa Offenbacha.

Cvjetni ukrasi koji krase zlatnu dvoranu bečkog glazbenog zavoda je dar grada Sanrema, a baletne točke bit će izvedene u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti za čiju se kostimografiju pobrinuo slavni talijanski modni dizajner Valentino Karavani.

U Austriji je Nova godina dočekana tradicionalno u ritmu Straussovog valcera Na lijepom plavom Dunavu i uz veličanstveni vatromet. Prema austrijskim medijima gotovo je 700 tisuća Austrijanaca i njihovih gostiju plešući ušlo u novu godinu i na brojnim balovima kao što je bilo na Carskom balu u dvorcu Hofburg i na 11 plesnih podija u središtu Beča. Uz bogati glazbeni i kulturni program novogodišnja staza od 4,5 kilometra obilježila je ove godine 20. rođendan.
XS
SM
MD
LG