Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Van Rompej: Prioritet borba protiv ekonomske krize


Predsjednik Savjeta EU Herman van Rompej rekao je da je njegov prioritet borba protiv uticaja ekonomske krize, najavljujući da će u februaru organizovati neformalni sastanak na kome će glavna tema biti ekonomija i socijalna politika.

Rompej smatra da se mora odmah krenuti u sistematsko rješavanje velikih problema i da je za to potrebno da se o njima razgovara u EU otvoreno i opširno, te dodao da se EU mora nametnuti na međunarodnoj sceni.

On je rekao je da će posljedice ekonomske krize i strategija za izlazak iz nje biti prvi problemi sa kojima će se uhvatiti u koštac, nakon što počne i zvanično da obavlja ovu dužnost.

On je, kako je objavilo švedsko predsjedništvo EU, rekao da će to biti na vrhu agende šefova država i vlada u mjesecima koji dolaze.

Rompej je rekao da Savjet EU ima i čitav niz drugih pitanja o kojima treba raspravljati kao što su situacija poslije konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, energetski izazovi, poboljšanje sistema bezbjednosti i pravosuđa, ali i međunarodna pitanja.
XS
SM
MD
LG