Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vujanović: Ambasador u Prištini kada Kosovo prizna CrnogorcePredsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u intervjuu za novogodišnji broj lista "Pobjeda" da će ukaz o postavljanju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo Crnogorce prizna kao manjinu.

"Uveren sam da ovo pitanje treba rešiti pre nego što se razmene ambasadori, jer je to korektno prema našoj zajednici na Kosovu, a to je i očekivani korektan odnos Kosova prema Crnoj Gori", rekao je Vujanović.

Predsednik Crne Gore je ocenio da je crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu sada "u neprimerenom položaju", jer u kosovskom parlamentu sve druge zajednice imaju svoje poslanike, a jedino Crnogorci nisu zastupljeni i naveo da je na osnovu popisa stanovništva 1981. godine, na Kosovu bilo više od 28.000 Crnogoraca i posle Srba bili su po veličini druga nealbanska populacija.

Kao drugi uslov za uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, Vujanović je naveo "jasan i proverljiv stav" Kosova o obezbeđenju uslova za povratak izbeglica sa Kosova.
XS
SM
MD
LG