Dostupni linkovi

Ingliš: SAD će ragovati na antidejtonske aktivnosti


SAD će reagovati na sve akcije i aktivnosti u BiH, koje bi smatrala fundamentalno antidejtonskim, izjavio je danas ambasador SAD-a u BiH Čarls Ingliš u intervju za bh. novinske agencije.

Komentirišući najave premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da će biti održan referendum o odlukama visokog predstavnika Valentina Incka, američki ambasador je kazao da ne želi da spekuliše o implementaciji rezultata eventualnog referenduma, poručujući da "ne postoji niti jedna odredba u Dejtonskom sporazumu koja bi dozvoljavala osporavanje odluka visokog predstavnika, sprovođenjem referenduma".

"Ideja o sprovođenju referenduma ili sličnog ne bi imala zaista nikakav uticaj na pravne zahteve za provedbu tih odluka. Visoki predstavnik je jedini arbitar i ima ovlasti, bonske ovlasti, koje su priznate u međunarodnom zakonu, a koje su poduprte sa nekoliko rezolucija UN-a u proteklih 14 godina", rekao je Ingliš, naglasivši da su SAD i Evropska unija (EU) spremne da se angažuju kako bi pomogle daljnji dijalog i nastojanja da budu provedene reforme u BiH.
XS
SM
MD
LG