Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanac pogubljen zbog šverca droge


Kina je danas pogubila Britanca Akmala Šaika, osuđenog na smrt zbog krijumčarenja heroina, uprkos žalbi njegove porodice i britanske vlade, koji su tvrdili da je mentalno bolestan.

Šaik (53) prvi je državljanin neke članice EU koji je u poslednjih 50 godina pogubljen u Kini. Bivši poslovni čovek i otac petoro dece uhapšen je u septembru 2007. godine u Urumćiju, glavnom gradu severozapadnog kineskog regiona Sinđang, pošto je kod njega pronađena aktntašna sa četiri kilograma heroina.

Šaik, koji je rođen u Pakistanu, ali je kao dete došao u Veliku Britaniju, tvrdio je da tašna nije njegova

Kineski sud ga je u oktobru 2008. godine proglasio krivim i osudio na smrt. Odbrana je uložila žalbu na presudu, a Šaikova porodica i britanska vlada apelovali su na Peking da ublaži kaznu, tvrdeći da osuđeni boluje od manične depresije.
Vrhovni sud Kine odbacio je prošle sedmice žalbu, uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili navode odbrane.

Kina je jutros potvrdila da je Šaik pogubljen. Neki mediji su izvestili da je smrtna kazna izvršena smrtonosnom injekcijom, dok su drugi javili da je streljan.
Međunarodna zajednica je izrazila ogorčenje zbog njegovog pogubljenja.
XS
SM
MD
LG