Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Referendum u martu?


Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da bi okvirni datum održavanja referenduma u RS-u mogao biti mart naredne godine.

„U ovom trenutku je od ključne važnosti da odbijemo stavove visokog predstavnika i potvrdimo našu odluku o referendumu. Nije problem da datum održavanja referenduma, okvirno, bude mart iduće godine“, rekao je Dodik replicirajući nekim poslanicima u Skupštini RS-a koji razmatraju na posebenoj sjednici stavove entitetske vlade povodom posljednjih nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Ustvrdio je i da entitetski parlament „ne mora žuriti s utvrđivanjem datuma referenduma“, podsjetivši da se prvo mora promijeniti važeći zakon u ovoj oblasti, a zatim utvrditi datum održavanja izjašnjavanja građana.

Naveo je i da će na eventualno raspisani referendum povodom odluka visokog predstavnika od 14. decembra imati pravo izaći svi građani RS-a bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

“Svi građani RS-a imat će pravo da izađu na referendum i niko ih neće prisiljavati i neće biti predviđene nikakve kaznene sankcije ako neko ne izađe na taj referendum“, kazao je Dodik.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG