Dostupni linkovi

Sejdiu: Neću pozvati Tadića na samit


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je danas da predsednik Srbije Boris Tadić neće biti pozvan na mini samit predsednika država susednih zemalja Kosova koji treba da se održi početkom sledeće godine.

"Neću ga pozvati na sastanak kolega iz regiona. Biće sigurno drugih prilika, ali ga neću pozvati da bi se time igrao reda radi. Kako pozvati čoveka koji se svom energijom izjašnjava protiv nezavisnosti Kosova i čini sve da ometa dalje priznanje", rekao je Sejdiu, odgovarajući na novinarsko pitanje na prijemu za novinare povodom novogodišnjeg praznika.

Sejdiu je rekao da je principijelan stav institucija i lidera Kosova da se postignu dobri odnosi sa Srbijom. "Mi smo na to i danas spremni, ali ne zarad igre reda radi", dodao je.

On je izrazio uverenje da će doći vreme kada će predsednik Srbije biti pozvan da dođe na Kosovo, ali će takođe i predsednik Kosova biti pozvan da poseti Srbiju.

"Mi smo uvek spremni da investirano u dobrosusedske odnose, ali nikada, nikada, nikada, snažno ponavljam nikada, da se razgovara o temama koje oni žele sada da postave u agendi razgovora, kao što su ponovni pregovori ili pitanja statusa Kosova“, rekao je predsednik Sejdiu.

Govoreći o najavama za održavanje mini samita predsednika Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore, Sejdiu je rekao da je ta inicijativa postojala od ranije, da nije bilo utvrđivanja konkretnog datuma samita, ali da su se predsednici ovih država saglasili da se posle nove godine, u prvom tromesečju, na Kosovu održi samit.
XS
SM
MD
LG