Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pojačane mjere bezbjednosti na velikim aerodromima


Na velikim aerodromima u Evropi i na sjeveru Amerike, a na zahtev SAD, i danas su na snazi dodatne mjere bezbjednosti i pojačana kontrola putnika.

Nakon osujećenog pokušaja jednog Nigerijca da aktivira eksploziv u petak uveče na letu izmedju Amsterdama i Detroita, 20-ak minuta prije slijetanja aviona sa 278 putnika i 11 članova posade na aerodrom u Detroitu, SAD su odmah uvele dodatne mjere bezbjednosti.

Putnici su, prema ovim pravilima, izloženi dodatnom pretresu, sav ručni prtljag se posebno pregleda kao i plastične kese koje putnici nose sa sobom.

Evropska komisija je objavila da je u kontatku "sa kompetentnim organima kako bi se osiguralo da se sva pravila i procedure poštuju u Evropi".

Nigerijac Abdul Faruk Abdulmutalab, koji je pokušao da aktivira eksploziv na letu Amsterdam-Detroit i koga su u tome spriječili putnici, uhapšen je odmah po slijetanju aviona Erbas A-330 američke kompanije Nortvest Erlajns na aerodrom u Detroitu. On je agentima Federalnog istražnog biroa priznao da je povezan sa Al Kaidom.
XS
SM
MD
LG