Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpski vojni stručnjaci u Iraku


Srpski stručnjaci učestvovaće u modernizaciji vojne opreme Iraka na osnovu ugovora koji je sklopio Jugoimport SDPR, kaže direktor tog preduzeća Stevan Nikčević.

Srpski stručnjaci početkom 2010. godine odlaze u Irak i to će omogućiti kvalitetniju poziciju srpske odbrambene industrije", rekao je Nikčević je za "Blic" i dodao da će to biti signal da je srpska vojna industrija spremna za povratak na pozicije koje je tokom sedamdesetih godina prošlog veka osvojila bivša Jugoslavija.

"Nadamo se da ćemo vrlo brzo obradovati Vladu, kao osnivača svih državnih fabrika, programom inženjeringa i prenosa vojnih industrija. U svim podacima, upravo taj program je činio više od 50 odsto izvoza bivše Jugoslavije", kazao je Nikčević.

On je rekao da je gotovo sve naoružanje i vojna oprema ugovorena za izvoz u Irak isporučena, da je kupac zadovoljan i da preostala realizacija poslednjeg ugovora, tehnički najkompleksnijeg i najsloženijeg proizvoda koji Srbija izvozi - avion tipa "Lasta", čiji je proizvođač "Utva" iz Pančeva.

"Krenuli smo u isporuku ovih aviona i taj posao će biti završen tokom sledeće godine", rekao je on. Prema njegovim rečima, Srbija je za sada po pitanju proizvodnje naoružanja i vojne opreme najveći izvoznik u jugoistočnoj Evropi.
XS
SM
MD
LG