Dostupni linkovi

Oteti kolumbijski guverner nađen mrtav


 Luis Francisco Cuellar
Luis Francisco Cuellar
Luis Kueljar, guverner kolumbijske države Kaketa, ubijen je neposredno nakon otmice, saopštile su kolumbijske vlasti koje za jučerašnju otmicu optužuju pobunjenike iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije koje se još nisu oglasile.

Analitičari navode da Kueljarova otmica ukazuje na to da su pobunjenici iz FARK-a još u stanju da izvode riskantne operacije uprkos činjenici da su oslabljeni čestim vojnim ofanzivama.

Naoružani pobunjenici upali su u Kueljarovu kuću, ubili su jednog policajca i odveli guvernera i njegovu suprugu. Kueljarovo tijelo vojnici su pronašli u džungli nedaleko od napuštenog vozila.

Vršilac dužnosti guvernera Patrisija Vega rekla je loklanim medijima da vlada potvrđuje da je pronađeno Kueljarovo tijelo.


FARK je nekada bila snažna pobunjenička snaga koja je kontrolisala velike dijelove Kolumbije, međutim bombaški napadi i otmice koje su vršili tokom 40-godišnje oružane borbe dodatno su olakšale predsjedniku Alvaru Uribeu da pošalje vojsku u oblasti koje su nekad bile u rukama nelegalnih oružanih grupa.

FARK u zarobljeništvu još drži 24 policajca i vojnika, od kojih su neki oteti i prije deset godina. Ova nekada snažna pobunjenička grupa znatno je oslabljena ubistvima nekoliko vojnih lidera, dok njihove redove napušta veliki broj boraca zbog čestih vojnih i policijskih napada./kraj/dl
XS
SM
MD
LG