Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud BIH:potvrđena optužnica u predmetu Rustempašic

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 21. decembra 2009. godine, optužnicu u predmetu Rijad Rustempašic, koja optužene uz Rustempašica, Abdulaha Handžića i Edisa Velića tereti za krivična djela terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, a optužene Rustempašica i Edisa Stroila za krivicna djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe i udruživanje radi cinjenja krivicnih djela, saopštio je Sud BiH.


U optužnici se, izmedu ostalog, navodi da je optuženi Rustempašic organizirovao grupu ljudi koja je nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i razlicite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, video-snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva.

Sve ovo pripremano je u namjeri da se izvrši napad na jedan od identificiranih objekata tj. meta napada radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkh, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH.

Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju prijetnju sigurnosti BiHna unutrašnjem i medunarodnom planu, navodi se u saopštenju Suda BiH.
XS
SM
MD
LG