Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MMF odložio reviziju kredita Srbiji za sutra


Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odložio je za sutra razmatranje izveštaja o reviziji kreditnog stend baj aranžmana sa Srbijom, u iznosu od 2,9 milijardi evra.

Kako je agenciji Beta rečeno u Kancelariji MMF u Srbiji, razmatranje revizije, koje je bilo zakazano za 21. decembar, odloženo je zbog nevremena u Vašingtonu.

Izvršni odbor će pored druge revizije kreditnog aranžmana, navodi se na sajtu te finansijske institucije (www.imf.org), razmatrati izmene procena osnovnih ekonomskih pokazatelja Srbije za kraj septembra i kraj 2009. godine.

Prema sporazumu koji su Vlada Srbije i MMF postigli krajem oktobra, dogovoreno je produžavanje zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija u 2010. i početak reforme penzijskog sistema. Prema ranijim podacima, MMF očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od tri odsto u 2009. i blagi rast od 1,5 odsto u 2010. godini.

Uslov za odobravanje revizije je i usvajanje budžeta Srbije za 2010. godinu, o kojem je danas počelo glasanje u Skupštini Srbije.
XS
SM
MD
LG