Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud odbacio žalbu Romana Polanskog


Zahtjev filmskog redatelja Romana Polanskog da se odbaci tužba protiv njega zbog povrede procesnih pravila, prizivni sud u Kalifoniji je odbacio, javile su u ponedjeljak američke TV stanice.

Polanski, koji je trenutno u kućnom pritvoru u Švicarskoj, bori se protiv zahtjeva za izručenje SAD-u pod optužbom za obljubu nad maloljetnicom 1977. godine.

Okružni prizivni sud Kalifornije u ponedjeljak je objavio odluku o odbacivanju žalbe Polanskog na svojoj internetskoj stranici, ističući da je tročlano sudsko vijeće odluku donijelo jednoglasno, prenosi Hina.

Odvjetnici Polanskog su u podnesku tvrdili da je 1997. na suđenju Polanskom u Los Angelesu došlo do povrede procesnih pravila, odnosno da je "sudac manipulirao s predmetom", te da optužba treba biti odbačena.

Unatoč odbacivanju žalbe, suci su izrazili "duboku zabrinutost zbog toga što sud nije posvetio pozornost tim sumnjama za loše vođenje postupka".

Tvrdnje Polanskog treba hitno i u cijelosti ispitati, i potom, ako je uputno, primjeniti pravi lijek za te navodne zluporabe postupka", istakli su suci prizivnog suda u odluci.

Očekuje se da će Švicarska u idućih nekoliko sedmica odlučiti o izručenju Polanskog SAD-u, na što se on ima pravo žaliti.

Oskarovac s francuskim i poljskim državljanstvom, pobjegao je iz SAD-a 1978. godine, uoči izricanja presude na temelju priznanja krivnje za kazneno djelo obljube nad maloljetnicom.
XS
SM
MD
LG